Camping De Stjelp, gelegen in het adembenemende Nationaal Park De Alde Feanen, biedt bezoekers de kans om te genieten van een magische overnachting te midden van de prachtige natuur. Deze blog neemt je mee op een reis door de betoverende geluiden, fascinerende plantensoorten en intrigerende insecten die je kunt tegenkomen tijdens een verblijf op deze unieke camping.


Camping De Stjelp & de omgeving
Camping De Stjelp ligt gelegen in het dorp Oudega. Dit dorp ligt midden in het Nationaal Park. En is omringd met een unieke moerasgebied. Stap je op de fiets dan ben je binnen enkele minuten in een prachtige omgeving. De eerste polder die je dan ook tegen komt is de Jan Durkspolder. De Jan Durkspolder is onderdeel van Nationaal Park De Alde Feanen. Dit gebied is een paradijs voor allerlei soorten foeragerende- en pleisterende vogels. Zoek je een mooie plek om vogels te spotten? Neem dan een stop bij de vogelkijkhut, hier spot je vaak een prachtige lepelaarskolonie. Alleen het pad er naar toe is al een beleving.

Door het Nationaal Park bevinden zich prachtige routes. Bekijk hier alle wandel- vaar- of fietstochten die je door de omgeving kunt maken. Het unieke aan dit park is dat het gelegen is tussen de steden Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Waardoor de combinatie cultuur en natuur hier geweldig zijn.

Heb je zelf geen fiets mee? In en rondom het Nationaal Park zijn volop mogelijkheden voor het huren van (elektrische) fietsen, kano’s of boten. Neem hier een kijkje op de kaart en vind alle verhuurbedrijven.

Picknick met een view
Wil je tijdens je wandel of fietstocht een bijzondere picknick? Dan is de uitzichttoren Romsicht zeker een plek die je wilt gaan bezoeken. Hier heb je weids uitzicht over de polders en het kanaal.

Kidsproof Camping

Wil je zelf na je wandeling of fietstocht even bijkomen op de camping met een goed boek? Ook dat kan! Want reis jij samen met je kids dan is er ook genoeg te beleven op de camping zelf. 3 trampolines en een leuke speeltuin zorgen al voor paar uur vermaak. En zijn je kids echte dierenliefhebbers? Breng dan ook even een bezoek aan de 3 paarden die op de camping staan. Dit geeft je kinderen nog meer het gevoel verbonden te zijn in en met de natuur. En hoe leuk is het dat jouw kleine er na een vakantie 3 nieuwe dierenvrienden bij heeft. Daarnaast bevindt de camping zich in een Geocache-rijk gebied, er ligt zelfs een Geocache op de camping verstopt. Ook zul je verschillende happy stones vinden. Kortom, er is genoeg te beleven voor de kleine avonturiers.De Geluiden van de Natuur
Wanneer de avond valt in Nationaal Park De Alde Feanen, wordt de camping omringd door een symfonie van betoverende geluiden. Het kalmerende gezang van de vogels vult de lucht, terwijl de zachte rimpeling van het water je in een staat van rust brengt. Af en toe kun je het koor van kikkers of sprinkhanen horen, dat een magische sfeer toevoegt aan de omgeving. De nachtelijke geluiden van uilen en andere nachtdieren zorgen voor een mysterieuze ambiance die je zintuigen prikkelt. En de oplettende gast zal in de schemering nog verrast worden door de reeën die je iedere ochtend en avond zo ergens rondom de safaritent in stilte kunt spotten.

Insecten
Het rijke ecosysteem van Nationaal Park De Alde Feanen biedt onderdak aan een diversiteit aan insecten. Tijdens je magische overnachting kun je getuige zijn van een fascinerend insectenrijk. Vlinders fladderen vrolijk rond (wist je dat er 400 nachtvlinders zijn in NP De Alde Feanen?), terwijl libellen met hun gracieuze vleugels een kleurrijk schouwspel vormen. Daarnaast kun je een verscheidenheid aan kevers, bijen en andere kleine wezens ontdekken die een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van het park. Het observeren van deze insecten in hun natuurlijke habitat is een waar genot voor natuurliefhebbers en macrofotografen. En daarom kun je bij Camping Stjelp prachtige insecten- en vogelkaarten ‘Ontdek de vogels rond je kampeerplek’ & ‘Zoek en herken de bij’ krijgen. Voor zowel jong en oud een ontzettend leuk voor tijdens je vakantie.Fascinerende Plantensoorten
Nationaal Park De Alde Feanen staat bekend om zijn diverse flora. Tijdens een wandeling door de omgeving van Camping De Stjelp ontdek je een scala aan plantensoorten die de omgeving sieren. Het park herbergt prachtige waterlelies die op het oppervlak van de meren drijven, terwijl rietkragen en moerasvegetatie de oevers sieren. Je kunt ook zeldzame orchideeën en andere wilde bloemen bewonderen die kleur geven aan het landschap. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers. Wil je het nog mooier achter laten dan het al was? Vraag dan om de schoonmaakprikkers, heb je een tas vol met afval? Dan worden de kinderen bij Camping Stjelp verrast met een lekker ijsje.


Kortom, een bezoek aan Camping De Stjelp geeft je een betoverende overnachting in Nationaal Park De Alde Feanen en een een onvergetelijke ervaring voor liefhebbers van natuur en avontuur. De betoverende geluiden van de natuur, de diverse plantensoorten, de paarden op de camping en de gastvrijheid van de eigenaresse maken deze plek tot een paradijs voor natuurliefhebbers. Of je nu op zoek bent naar rust en ontspanning of een avontuurlijke verkenning van de natuur, deze bestemming zal je zeker betoveren.

Green Key Camping
Camping De Stjelp heeft sinds 2023 een Green Key Certificatie. Dat betekent dat deze camping extra aandacht heeft voor milieubescherming en duurzaamheid. Op het gebied van energie besparen, waterverbruik verminderen, afval minimaliseren en afval beter scheiden, tot betere schoonmaakmiddelen maar ook jouw als gast te inspireren om jouw verblijf met een zo’n laag mogelijke footprint in te vullen. Camping Stjelp zorgt er mede voor behoud en herstel van onze bijzondere flora en fauna in NP De Alde Feanen.

“Greenkey Certificering is echt een aanrader. Je leert veel! Je wordt nog bewuster, krijgt veel nieuwe inzichten op het gebied van betere sturing op kosten, afvalreducering en natuur. Het is echt een leerzaam traject waarbij je af en toe in een spagaat ligt maar met een vleugje humor kom je zeker door de waardevolle praktijk en theorie heen!”
Aline, eigenaresse Camping De Stjelp

Wil je meer weten over Green Key, lees dan hier gauw verder.

https://www.camping-de-stjelp.nl/

Bron: https://dealdefeanen.nl/magazine/

Tekst en foto’s: Jannie Slot