BEJING - De Nederlandse shorttracksters zijn in Bejing Olympisch kampioen geworden op de aflossing. In de finale was het Oranje-viertal (Yara van Kerkhof, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Suzanne Schulting) oppermachtig. De ploeg droeg de titel op aan de in 2020 overleden ploeggenoot Lara van Ruijven.


Poutsma bracht Nederland in de finale meteen aan de leiding. Bij een wissel halverwege de wedstrijd gingen China en Zuid-Korea het Oranje-team voorbij, maar de jonge Velzeboer ging de concurrentie meteen buitenom weer voorbij, waarna de koppositie niet meer werd afgestaan.

Tijdens de spelen van 2018 haalde Nederland de finale niet. Dankzij de diskwalificatie van China en Canada won Oranje,winnaar van de B-finale,toen zowaar het brons. Canada won dertig jaar geleden de eerste olympische titel op dit nummer en daarna pakte Zuid-Korea zes van de zeven titels. Nederland veroverde in 2020 voor het eerst de wereldbeker en won vorig jaar voor het eerst de wereldtitel. Dit seizoen werden de vrouwen in Peking tweede in de eerste WB-wedstrijd;de volgende drie wedstrijden werden gewonnen.

"Ik ben heel erg trots op de meiden", glunderde Suzanne Schulting, die tijdens deze spelen twee keer goud en eenmaal zilver haalde ."Ik kreeg de duw iets te laat, maar daarna bleef ik heel goed aan de buitenkant doorversnellen", lachte Velzeboer. De Nederlandse ploeg droeg de gouden plak tijdens de bloemenceremonie op aan voormalig ploeggenoot Lara van Ruijven die in juli 2020 op 27-jarige leeftijd in Frankrijk overleed door complicaties na een storing aan het immuunsysteem. "In gedachte is Lara altijd bij ons en deze is dan ook voor haar."