DORDRECHT - Huiseigenaren Giljam Val en Gerrit Jan van der Kolm uit Dordrecht geven op 3 en 9 april een rondleiding in hun duurzame jaren ’30 en jaren ’80 woning. Tijdens de thematours geven zij bezoekers uitleg over energie besparen door isolatie, de warmtepomp en andere duurzame maatregelen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om ideeën op te doen voor het verduurzamen van hun eigen woning en al hun vragen aan Giljam en Gerrit Jan te stellen. Inschrijven is gratis en kan via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.


Giljam vertelt: “De afgelopen jaren verduurzaamden we onze jaren ’30-woning. We isoleerden zelf de vloer en lieten de spouwmuur isoleren. Ook het glas is vervangen, waarbij het originele glas in lood behouden bleef. We lieten zonnepanelen plaatsen en een warmtepomp, waardoor we van het gas af konden.”

“Ons huis is in 1982 gebouwd met houtskeletbouw”, vertelt Gerrit Jan. “De isolatie was al goed, maar ik heb het huis nog meer geïsoleerd en de ramen vervangen door triple en dubbel glas. Ook hebben we een regenwateropvangsysteem dat we gebruiken voor toilet en wasmachine.” De reden dat Gerrit Jan meedoet met de thematours: “Het milieu is het meest urgente wereldprobleem. Ik wil daarom bijdragen aan duurzaamheid en ik deel mijn ervaringen graag met anderen.”

Gratis inschrijven voor de thematour

In maart en april vinden in heel Nederland thematours plaats. Tijdens de thematours leiden huiseigenaren bezoekers rond in en om hun woning. Ze vertellen enthousiast hoe zij het verduurzamen van hun woning hebben aangepakt. In Zuid-Holland worden acht thematours georganiseerd. Inwoners zijn van harte welkom om ideeën op te doen. Bekijk het overzicht van alle thematours via de website van de Duurzame Huizen Route.

Duurzame Huizen Route

De thematours zijn onderdeel van de Nationale Duurzame Huizen Route: een onafhankelijk platform voor iedereen met interesse in duurzaam wonen en (ver)bouwen. De thematours worden mede mogelijk gemaakt door de 43 gemeenten, waaronder Dordrecht, en provincies Fryslân en Zuid-Holland. Zij moedigen inwoners aan om op een laagdrempelige manier kennis te maken met duurzaam wonen.