DORDRECHT - Ballonnen oplaten is voortaan verboden in Dordrecht. Dat geldt ook voor roken bij openbare speeltuinen en schoolterreinen. Deze twee wijzigingen wil de gemeente doorvoeren in de Algemene plaatselijke verordening (APV).Beide wijzigingen zijn op verzoek van de gemeenteraad uitgewerkt. Inspraak op dit voorstel begint 13 december. Tot 31 januari 2020 kunt u er uw mening over geven.

Ballonnen

Een opgelaten ballon komt uiteindelijk ergens in de natuur terecht. Dat afval is moeilijk of niet afbreekbaar en vervuilt ons land en water. Vogels en dieren eten de resten of raken verstrikt in de draadjes. Om dat te voorkomen, willen we dat er in Dordrecht geen ballonnen meer worden opgelaten. Dat geldt ook voor zogenaamde 'afbreekbare' ballonnen. Bij het geven van vergunningen voor evenementen is hier al langer aandacht voor. Bij evenementen zijn daarom al enkele jaren geen ballonnen meer opgelaten.

Rookvrij
Steeds meer instanties in Dordrecht zorgen dat de lucht in hun omgeving rookvrij blijft. Op het station, bij het ziekenhuis, bij Weizigt en op het Leerpark bijvoorbeeld is roken verboden. Ook kinderen moeten in schone lucht kunnen buitenspelen. Daarom willen we roken niet meer toestaan bij openbare speeltuinen en schoolterreinen. Dit loopt vooruit op landelijke maatregelen om alle speeltuinen en schoolterreinen rookvrij te maken.

Inspraak
Het college van burgemeester en wethouders stelt deze wijziging van de APV voor aan de gemeenteraad. Ook u kunt uw mening over het voorstel geven. Van 13 december tot en met 31 januari kunt u daarvoor een brief sturen aan het college. Op de pagina Geef uw mening over de wijziging van de APV vindt u alle informatie voor de inspraakprocedure.