DORDRECHT - De Waterbus vaart tijdens de zomerdienstregeling op alle dagen tussen halte Hooikade (Dordrecht) en Veerplein (Zwijndrecht). In de oorspronkelijke dienstregeling zou de Waterbus niet op zondag varen tussen deze twee haltes. Door een bijdrage van de gemeenten Zwijndrecht en Dordrecht gebeurt dit alsnog. De zomerdienstregeling gaat in op maandag 4 april en loopt tot zaterdag 1 oktober.


De gemeenten zijn ervan overtuigd dat ook op zondag voldoende reizigers gebruik maken van de verbinding Hooikade-Veerplein. Daarom dragen zij nu beiden eenmalig €30.000,- bij om dit mogelijk te maken. Hiermee willen de gemeenten aantonen dat ook de verbinding op zondag structureel moet worden opgenomen in de dienstregeling.

Evaluatie

De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor het personenvervoer over water. Blue Amigo voert dit sinds 1 januari 2022 uit, met een nieuwe dienstregeling. Blue Amigo heeft ervoor gekozen vaker te varen tussen Veerplein en Dordrecht Merwekade. En een rechtstreekse verbinding te maken tussen Papendrecht en Zwijndrecht. In de winter vaart de Waterbus niet tussen de Hooikade en het Veerplein is vervallen. Dat leverde veel reacties op uit beide gemeenten. 6000 mensen tekenden een petitie. Dit najaar evalueren Zwijndrecht en Dordrecht met Blue Amigo en de provincie over de ervaringen van zowel de zomer- als de winterdienstregeling. Uit die evaluatie moet blijken of de keuzes voor de dienstregeling de juiste waren.

Verbetering

Wethouder Rik van der Linden: "Een nieuwe vervoerder betekent ook vaak een nieuwe visie op de dienstregeling. En dat is op zich prima. Maar dan moet ook uit de cijfers blijken dat die nieuwe dienstregeling inderdaad een verbetering is. Uit de petitie werd duidelijk dat niet iedereen daarvan overtuigd is. Ook in de raad is duidelijk uitgesproken dat dit heel goed geëvalueerd moet worden. En waar nodig gerepareerd. Dat gaan we zeker doen. Voor nu is in ieder geval geregeld dat de Waterbus tot 1 oktober 2022 elke dag vaart tussen Hooikade en Veerplein. En daar ben ik blij mee."