DORDRECHT - Woensdag 1 juli vervangt Dordrecht de automatische paaltjes (pollers) voor een systeem met kentekenherkenning. De pollers maken plaats voor camera's. Deze controleren of auto's, motoren, bussen en vrachtwagens een ontheffing hebben. De vervanging van de pollers stond gepland op 1 april dit jaar. Door het coronavirus is invoering uitgesteld.


De pollers zijn al een tijd in gebruik en aan vervanging toe. Met camera's is de handhaving 100%. Het systeem controleert iedereen die het gebied in rijdt. Ook motorrijders die nu gemakkelijk langs de pollers rijden. Controle met camera's is bovendien goedkoper. Er gebeuren nog altijd ongelukken met pollers. Met camera's is dat verleden tijd.

Hoe werkt handhaving met camera's?

De camera leest het kenteken van elk voertuig. Heeft het kenteken een ontheffing om het gebied in te rijden, dan gebeurt er niets. Komt het kenteken niet voor in het systeem? Dan ontvangt de eigenaar de eerste keer een brief met waarschuwing. De volgende keer volgt een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau. De opbrengst van de boetes gaan naar het rijk en niet naar de gemeente.

Voorbereiding

De camera's zijn al in maart op alle plekken geplaatst. Dit geldt ook voor de nieuwe verkeersborden. Daarover zit nu nog een opvallende hoes om mensen alvast te wijzen op de verandering. In juni ontvangen alle ontheffinghouders en ondernemers in de binnenstad meer informatie. Ook start dan een campagne om bezoekers, bewoners en ondernemers in de stad te informeren.

Meer weten?

Op dordrecht.nl/autoluw vindt u meer informatie.