DORDRECHT - Dichter en spoken word-artiest Swendeline Ersilia is de nieuwe stadsdichter van Dordrecht. Op dinsdag 15 november werd zij door het college van burgemeester en wethouders benoemd.


Wethouder Rik van der Linden stelde haar woensdag 16 november voor aan de pers. Hij nam ook afscheid van Juno Rissema die sinds 2020 stadsdichter was.

Over Swendeline Ersilia

Swendeline Ersilia is 27 jaar oud en woont sinds twintig jaar in Dordrecht. Ze is onder meer bekend als de host van Paginagroots, een Rotterdams podium voor jong taaltalent. Ook maakt ze deel uit van Mensen zeggen dingen, het platform voor poëzie en performance. Daarnaast duikt ze als reporter in de wereld van cultuuronderwijs en geeft ze workshops. Ze treedt op met spoken word. Eerder werkte Swendeline als straatadvocaat met thuis- en dakloze jongeren.

Commissie

De nieuwe stadsdichter is unaniem voorgedragen door een onafhankelijke en deskundige commissie. Die bestaat uit:

• Melissa Prins, productontwikkelaar jongerenprogrammering en voortgezet onderwijs bij de Bibliotheek Aanzet.

• Elten Kiene, spoken-word artiest, medeoprichter van het Platform Woorden Worden Zinnen. In 2020 winnaar van de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

• Levi Olthof, toneelschrijver, deelnemer aan Slow writing lab. Daarnaast werkt hij bij de boekhandel de Nieuwe Bengel in Dordrecht.

Tijdens de perspresentatie gaf Levi Olthof een uitleg op de keuze van de commissie.

"Naast het feit dat Swendeline Ersilia aan de beoordelingscriteria voor het ambt van stadsdichter voldoet, over voldoende organisatiekracht beschikt en ervaring heeft met het werken in opdracht, is de commissie aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van haar werk.

Uit haar werk spreekt een grote betrokkenheid bij medemens en buitenwereld – een ideale eigenschap voor een stadsdichter. Net als haar puntgave voordracht waarin de subtiele speelsheid van ritme en metrum bewondering afdwingt".

Op de pagina over de stadsdichter stelt Swendeline Ersilia zichzelf voor.