DORDRECHT - De gemeente biedt in september twee subsidieregelingen aan Dordtse sportverenigingen. Hiermee kunnen verenigingen investeren in voorzieningen en professionele kracht. Dit draagt bij aan de ambitie dat Dordtenaren gaan én blijven sporten.


De subsidieregelingen helpen sport- en beweegaanbieders om langer mee te gaan. Eén daarvan is voor de renovatie of nieuwbouw van sportvoorzieningen. De tweede biedt clubs professionele steun.

Investeringen doen

Veel verenigingsgebouwen van sportverenigingen zijn verouderd. Maar het is voor sportverenigingen steeds lastiger om het geld bij elkaar te krijgen om investeringen te doen. De gemeente wil clubs helpen door de investering die ze zelf kunnen doen te verdubbelen. Hiervoor geldt een maximum subsidiebedrag van € 250.000,-. Als het nodig is kan de gemeente het daarnaast makkelijker maken voor clubs om geld te lenen.

Professionele kracht

Het is daarnaast voor verenigingen steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. De wet- en regelgeving voor vrijwilligers wordt steeds strenger. Professionals, zoals clubkadercoaches, verenigingsmanagers en sportparkmanagers, kunnen dit probleem oplossen. Die professionals steunen en begeleiden vrijwilligers binnen de club. Als het kan leiden ze de vrijwilligers ook op. Ook bij sportpromotie is ondersteuning mogelijk. Volleybalclub Next Volley draaide eerder al een pilot met een verenigingsprofessional. Hier zagen de club, vereniging en gemeente duidelijk extra waarde.

Sportplezier voorop

“Voor sporters en vrijwilligers moet sportplezier voorop staan. Zorgen over het vullen van bijvoorbeeld vrijwilligerstaken kan dit in de weg staan”, legt wethouder sport Marc Merx uit. “Wij hopen clubs op deze manier te kunnen ontzorgen én versterken. De verenigingen spelen namelijk een belangrijke rol bij het bereiken van onze ambitie: zo veel mogelijk Dordtenaren in beweging krijgen.”


Beide subsidies zijn aan te vragen voor verenigingen die zijn aangesloten bij NOC*NSF.