DORDRECHT - De nachtelijke overlast van langdurig geparkeerde treinen ter hoogte van de Crayensteynstraat en de Transvaalstraat is verleden tijd. Bewoners van deze straten hadden jarenlang 's nachts last van het geluid van installaties van de geparkeerde treinen op de MerwedeLingeLijn. Met ingang van de nieuwe dienstregeling in december gebeurt het opstellen van deze treinen 's nachts niet langer in Dordrecht, maar naast een industriegebied in Geldermalsen. De gemeente Dordrecht is blij met deze oplossing.


Omwonenden en het Platform Spoor en Geluid klaagden al langer over geluidsoverlast. De rechtbank heeft eerder de geluidsvoorschriften van de milieuvergunning voor het opstellen ter hoogte van de Crayensteynstraat en de Transvaalstraat aangescherpt. Om tot een goede oplossing te komen heeft ProRail gezocht naar andere plekken voor het opstellen van de treinen. In nauw overleg met de gemeente en vervoerder Qbuzz is die oplossing gevonden in Geldermalsen.

Rangeren

Het nachtelijk opstellen van treinen gebeurt nu dus niet meer ter hoogte van de Crayensteynstraat en Transvaalstraat. Die sporen kunnen nog wel gebruikt worden voor rangeren. Rangeren is het samenstellen van een trein door het in de juiste volgorde koppelen van wagens of rijtuigen. Als dat nodig is, mag dat ook ‘s nachts. Ook overdag kort stilstaan van treinen om bijvoorbeeld te keren van rijrichting blijft toegestaan. Hoeveel geluid dit rangeren maximaal mag maken, is vastgelegd in de vergunning.