DORDRECHT - Voor alle kinderen die deze zomer in Dordrecht blijven is er nu een plattegrond met gezellige plekken waar ieder kind kan spelen, bewegen of zich vermaken. Het is de Kidskaart Dordrecht.


De plekken zijn het hele jaar door gratis of voor weinig te bezoeken. Op donderdag 23 juli 2020 presenteerden Dordtse schoolkinderen de eerste Kidskaart aan wethouder Heijkoop (Zorg en Welzijn), in Het Biggetjespark in het Sterrenburgpark, een van de plekken die op de kaart voorkomen.

De kaart is bedacht door schoolkinderen Sam, Peter, Finn, Rowan en Donny, die onlangs op de Facebook-pagina van de gemeente Dordrecht nog met een filmpje alle kinderen in Dordrecht opriepen om ook hun favoriete plek in Dordrecht door te geven voor de kaart.

Downloaden

In totaal zijn er 29 leuke plekken die de kinderen spontaan genoemd hebben. U kunt de kaart online downloaden via www.dordrecht.nl/kidskaart en op de website van Geldenzo.nl. Zo is de kaart ook op de telefoon altijd bij de hand. De papieren versie is sinds 23 juli 2020 te vinden in de Stadswinkel en bij Intree (Dordrecht Marketing). In het nieuwe schooljaar krijgen kinderen de Kidskaart ook op school via de kinderkrant Jong078 Drechtsteden. Want iets leuks doen kan het hele jaar door!

Kinderparticipatie

De gemeente vindt het belangrijk om de mening van kinderen te horen over vraagstukken waar zij direct of indirect mee te maken hebben. Onder de noemer 'Jong Dordt Denkt Mee' bedachten 33 schoolkinderen vorig jaar ideeën om armoede en laaggeletterdheid tegen te gaan in Dordrecht. Het project Jong Dordt Denkt Mee vind plaats in kader van de programma's tegen Armoede en Laaggeletterdheid.

Meer projecten

Dit jaar voeren de kinderen de plannen zelf uit! Onder begeleiding van Stichting Open Limonade die het in opdracht van de gemeente Dordrecht doet. Het eerste project dat de kinderen eerder opleverden was een make-over van een kamer van een ander Dordts kind. Een volgend project is een ervaringscafé waar mensen konden ervaren hoe het is om niet goed te kunnen lezen, schrijven/rekenen. Daar wordt nu een e-book van gemaakt.

Samen tegen armoede

In Dordrecht wonen veel mensen met een laag inkomen. Zij kunnen elke maand maar net rondkomen en hebben een grote kans om in de problemen te raken. Ook in Dordrecht is armoede helaas aan de orde van de dag. Met het programma 'Samen tegen armoede' willen we hier iets aan doen. Daarbij ligt de nadruk onder meer op een goede start voor kinderen in armoede en het voorkomen en aanpakken van schulden.

Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid raakt onze samenleving. Die functioneert veel beter als iedereen mee kan doen. Helaas weten te weinig mensen van dit probleem af. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer eraan gedaan kan worden. Bij het maken van de Kidskaart is rekening gehouden met laagtaalvaardige inwoners. De tekst is eenvoudig en er is gewerkt met tekeningen.