DORDRECHT - Zes sportverenigingen in Dordrecht doen mee aan de Sportlief-campagne die deze week van start gaat. Met de campagne willen de sportverenigingen de sfeer op de verenigingen positief beïnvloeden, zodat jong en oud veilig en plezierig kan blijven sporten. De campagne is gericht op de verschillende doelgroepen: kinderen, bestuursleden, trainers en coaches en andere leden. Wethouder Marco Stam startte op 18 september 2021 de campagne, op de ijsbaan in de Sportboulevard.

Voorlopers van dit initiatief zijn de voetbalverenigingen Dubbeldam, Oranje Wit en Wieldrecht, korfbalvereniging DeetosSnel, ijshockeyvereniging The Lions en Kunstrijvereniging DDD. De verenigingen doen al hun best voor een positief sportklimaat. De campagne is ondersteunend.

Positief
Een positief sportklimaat gaat bijvoorbeeld over het op een fijne manier bemoedigen van kinderen tijdens wedstrijden; begrip en geduld tonen daarbij. Het gaat ook om respectvol aanmoedigen bij wedstrijden voor en tussen volwassenen en een veilige, plezierige sfeer in de sportkantine. Een campagne is indertseunend. Het is belangrijk dat de hele vereniging meedoet; als er aandacht voor is bij bijvoorbeeld het bestuur en in het beleid, en als trainers en coaches erbij helpen. Zij hebben een belangrijke rol in hun contact met leden en ouders. Sportinstructeurs, coaches en scheidsrechters en bestuursleden hebben de afgelopen tijd de mogelijkheid gekregen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen om dit te doen. Verenigingen kunnen binnen het Sportakkoord Dordtse Aanpak Verenigingen ook workshops voor ouders aanvragen. Zo draagt iedereen een steentje bij, zodat kinderen plezierig kunnen blijven sporten en zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen.

Een marketingbureau heeft in opdracht van team Sport, gemeente Dordrecht een slogan en campagnematerialen voor de verenigingen ontwikkeld. De campagne is gericht op bewustwording en bestaat uit: vlaggen, bierviltjes, aanvoerdersbanden, flyers en posters.

Sportakkoord Dordtse Aanpak Verenigingen
Positief Sportklimaat is een onderdeel van het Sportakkoord Dordtse Aanpak Verenigingen. Het Sportakkoord is een samenwerking tussen de gemeente en sportaanbieders in Dordrecht en heeft als doel de verenigingen in Dordrecht sterker te maken, om meer volwassen en kinderen te interesseren voor sport en om zoveel mogelijk Dordtenaren zo lang mogelijk veilig en plezierig te laten sporten. Gezonde inwoners maken een gezonde stad.