HOEKSCHE WAARD - Onlangs verscheen ‘Enclave’ van debuterend auteur Peter Hamersma. ‘Enclave’ is een eigentijdse politieke thriller waarin manipulatie, onder andere via sociale media, aan de orde van de dag is. Hamersma geeft met zijn boek antwoord op de vraag: kan een (kleine) maatschappij door middel van intriges, chantage en manipulatie van media dusdanig beïnvloed worden, dat de macht in handen komt van een vreemde mogendheid?

Een debuterend auteur die feitelijk niet de jongste meer is. Het gebeurt een enkele keer meer dat dat debuut dan van een niveau is waarbij je denkt: ‘waarom nu pas?’ Vaak is dat door omstandigheden ingegeven, zo ook bij Peter Hamersma. Hamersma (1957) werkte ruim veertig jaar in de (internationale) verzekeringswereld op finance afdelingen. In 2019 nam hij ontslag en ging als ZZP’er verder. Op enig moment ontstond er meer tijd in zijn drukke bestaan en maakte hij serieus werk van zijn liefhebberij… schrijven. Dat resulteerde in ‘Enclave’, waarmee hij ongetwijfeld hoge ogen zal gooien.

‘Enclave’ vertelt het verhaal over de bevolking van Slautis, een klein Europees land, dat haast ongemerkt wordt meegezogen in de plannen van een vreemde mogendheid die uit is op invloed in hun land. Ondernemer Lado besluit zich te mengen in de ontstane politieke situatie. Die situatie kent namelijk een neergaande spiraal. Waar eerst voorspoed heerste, kent men nu werkloosheid, problemen met de gezondheidszorg en veel onvrede onder de bevolking. Al gauw merkt hij dat er veel gelijkgestemden zijn, die vanuit hun (onderbuik)gevoel iets willen doen. Ze besluiten de handen ineen te slaan en richten een nieuwe politieke partij. Er volgt een geraffineerd spel dat grote gevolgen zal hebben op de maatschappij.

Een intrigerend en spannend verhaal, maar er is meer wat deze debuutroman opvallend maakt. De constructie van het verhaal zit namelijk uiterst geraffineerd in elkaar. De personages zijn prima gekarakteriseerd en de dialogen zijn knap afgestemd op de verschillende karakters. Daarbij hanteert deze kersverse auteur een pakkende en vloeiende schrijfstijl en is de spanningsopbouw goed gedoseerd. Het plot zal menig lezer nog lang bezighouden en het is dan ook zeker te hopen dat Hamersma inmiddels met een volgend boek bezig is, want ‘Enclave’ smaakt beslist naar meer.

‘Enclave’ wordt, als 275 pagina’s tellende paperback, uitgegeven door Uitgeverij Boekengilde onder ISBN: 9789464374285 en kost 21,50.