BARENDRECHT - Een 17-jarige jongen die maandag 2 november jl. op heterdaad werd aangehouden voor een ander strafbaar feit, wordt ook verdacht de rekening te hebben geplunderd van de 86-jarige Annie uit Dordrecht.

Op 11 september jl. werd zij gebeld door een man die zich voordeed als een medewerker van een bank. Deze man vertelde haar dat er was geprobeerd geld op te nemen van haar rekening en dat hij haar zou ‘helpen’ met het beter beveiligen van de bankrekening.

Tijdens dit gesprek van 2,5 uur wist deze man uiteindelijk de inloggegevens en de pincode van het haar te ontfutselen. Daarna wist hij Annie te overtuigen haar bankpas in een envelop te stoppen waarna de envelop werd opgehaald. Er zou een nieuwe bankpas worden opgestuurd. Nadat de bankpas was opgehaald, werd het spaargeld overgemaakt naar de betaalrekening. Vervolgens werd op meerdere momenten door 2 mannen in totaal €18.000,00 van haar bankrekening opgenomen.

Bureau Rijnmond
Beelden van een man die geld pinde op 12 september aan de Schiedamseweg in Rotterdam werden naar buiten gebracht onder andere via www.politie.nl en het lokale opsporingsprogramma van Bureau Rijnmond. Het item werd massaal gedeeld op social media. De wijkagent in Barendrecht herkende hem als mogelijke verdachte in de zaak van Annie. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Enorm blij
Annie vertelde haar verhaal niet alleen in Bureau Rijnmond maar ook in het televisieprogramma OP1 omdat zij anderen wil waarschuwen voor dergelijke oplichtingspraktijken. Zij is inmiddels op de hoogte van de ontwikkelingen in haar zaak. “Ik ben hier enorm blij mee. Ook vind ik het zo fijn dat er zoveel aandacht was. Het is allemaal niet voor niets geweest.“ aldus Annie.

Word geen slachtoffer
Te vaak zijn ouderen het doelwit van babbeltrucs en woningovervallen, daarom is er een voorlichtingscampagne gestart. Praat met ouders en grootouders over de gevaren van babbeltrucs en geef ze deze tips:
- De bank nooit via de telefoon om inloggegevens en pincodes zal vragen.
- De bank haalt nooit bankpassen op of vraagt deze terug te sturen.
- Bel bij twijfel, bel altijd zelf de bank om te controleren of het telefoontje wat u zojuist had klopt.

Voor meer preventietips zie :https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html