ZWIJNDRECHT - Dinsdag 31 augustus wordt aandacht besteed aan een reeks geweldsincidenten in Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht. De incidenten maken onderdeel uit van een groot onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Het onderzoeksteam bekijkt onder meer of deze incidenten te maken hebben met een partij cocaïne welke op 28 juli 2021 is onderschept door de Douane in de haven van Antwerpen.


Bij de recente incidenten zijn er gelukkig geen mensen gewond geraakt. Verschillende woningen en panden waren al op last van de burgemeester gesloten en blijven voorlopig nog dicht. Maar dat had ook heel anders kunnen aflopen. “Dit moet stoppen” aldus Dennis den Os, sectorhoofd Zuid-Holland-Zuid van de eenheid Rotterdam. “Er worden ook onschuldige mensen in gevaar gebracht. Volstrekt onacceptabel. Het onderzoek is in volle gang. We willen het geweld stoppen en de verantwoordelijke criminelen opsporen en aanhouden.”

In Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht zijn in nauwe samenwerking met de gemeentes door de burgemeesters zichtbare en niet zichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zijn er op verschillende locaties mobiele camera units (MCU) geplaatst. Bij sommige panden zijn ook roadblocks geplaatst. Een aantal woningen is bestuurlijk gesloten.

Zwijndrecht
Vrijdag 13 op zaterdag 14 augustus rond 03.30 uur reed een auto tegen een bedrijfspand aan de Kreekweg in Zwijndrecht. Deze auto vloog vervolgens in brand met grote schade aan het pand tot gevolg. Uit camerabeelden blijkt dat de verdachten er vervolgens in een andere auto vandoor gingen.

Alblasserdam
In nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 augustus vond er rond 1.30 was er een enorme knal te horen bij een woning aan De Boezem in Alblasserdam. Er brak brand en de schade was groot

Korte tijd later werd bij een woning op de Merelstraat een mogelijk explosief aangetroffen. De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft dit veiliggesteld en onschadelijk gemaakt. Uit voorzorg zijn de bewoners direct naast deze woning ergens anders ondergebracht.
Een dag later, zaterdag 28 op zondag 29 augustus rond 3.30 uur, brak er een brand uit bij een bedrijfspand aan de Edisonweg in Alblasserdam. Er zijn aanwijzingen dat het ook hier om brandstichting gaat.

Hendrik Ido Ambacht
Na onderzoek is gebleken dat in de nacht van vrijdag 27 op 28 augustus een woning aan de Tromplaan vermoedelijk is beschoten. Er zat een inslag in een ruit. Een vuurwapen is in de omgeving gevonden en veiliggesteld.

Informatie?
Heeft u iets opvallends gezien? Heeft u camerabeelden of andere informatie wat van belang is voor het onderzoek en heeft u nog niet gesproken met agenten? Bel dan de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem 0800-7000. Wilt u vertrouwelijk info delen? Dit kan bij TeamCriminele Inlichtingen (TCI) via 06-33236432.

Opsporing Verzocht is te zien vanaf 21.30 uur op NPO1. Woensdag 1 september zal het programma rond 13.20 uur worden herhaald via NPO1