DORDRECHT - De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 22-jarige man en een 18-jarige man veroordeeld voor betrokkenheid bij een gewelddadige overval op een echtpaar in Dordrecht. De mannen waren onderdeel van een groep verdachten die uit waren op het geld van de slachtoffers. Ze moesten gedurende de nacht op de twee slachtoffers passen in ruil voor een geldbedrag. De 22-jarige man krijgt acht maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De 18-jarige man is veroordeeld tot achttien maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De 22-jarige verdachte was door zijn halfbroer ingeschakeld om een nacht op vastgebonden mensen te passen en hij zou daar € 10.000,- mee verdienen. Hij heeft verklaard dat hij, toen hij eenmaal in de woning aanwezig was en daar twee met tape vastgebonden en geblinddoekte mensen aantrof, de woning weer wilde verlaten. Dat heeft hij echter niet gedaan omdat hij wilde voorkomen dat zijn halfbroer gezichtsverlies zou lijden. Kort nadat hij in de woning kwam, gingen zijn halfbroer en de overige medeverdachten weg. De verdachte moest samen met één medeverdachte in de woning blijven tot de volgende ochtend om de slachtoffers te bewaken.

Nadat hij en zijn medeverdachte het vermoeden kregen dat één van de slachtoffers de politie had gebeld, is hij met de medeverdachte rond 6.30 uur vertrokken uit de woning. Door zo te handelen heeft de verdachte de situatie in de woning in stand gehouden en het gezichtsverlies van zijn half broer belangrijker geacht dan het welbevinden van de slachtoffers.

Jeugdstrafrecht
De rechtbank past voor de 22-jarige verdachte het jeugdstrafrecht toe. Uit het rapport van de reclassering blijkt dat de verdachte nog thuis woont bij zijn ouders, jonger overkomt dan zijn kalenderleeftijd, moeite heeft om de gevolgen van zijn keuzes te overzien, beïnvloedbaar is, moeite heeft om zijn leven te structureren waarbij hij voor hulp leunt op zijn oudere zus en het wijkteam en dat vermoed kan worden dat er sprake is van een licht verstandelijke beperking. De man wordt veroordeeld voor de wederrechtelijke vrijheidsberoving van twee personen. Voor de overval zelf en de poging tot afpersen wordt hij vrijgesproken, omdat hij pas in de woning kwam nadat deze feiten waren gepleegd. Hij is ook niet betrokken geweest bij de geweldshandelingen gepleegd door de medeverdachten.

Ook de 18-jarige verdachte kwam pas nadat de overval was begonnen de woning binnen. Hij heeft echter ook actief meegedaan aan de voorbereiding van de overval met enkele andere medeverdachten. Daarnaast heeft hij gedurende overval gezien dat medeverdachten geweld hebben gebruikt en heeft hij zelf bedreigingen geuit. De verdachte heeft weliswaar in woord spijt betuigd, maar de rechtbank ziet bij hem geen daadwerkelijk berouw. De verdachte lijkt, zoals hij dat eerder deed tegenover de politie, zich beter voor te doen teneinde een passende straf te ontlopen. Ook bij deze 18-jarige verdachte wordt het jeugdstrafrecht toegepast. De man wordt tot 18 maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk veroordeeld.

De andere verdachten van deze overval komen op een later moment voor de rechter.