DORDRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een 56-jarige man uit Dordrecht, die in het bestuur van twee BV’s zat, flessentrekkerij, oplichting en valsheid in geschrifte van meerdere leveranciers voor meer dan 400.000 euro. Het OM verwijt een tweede verdachte, een 63-jarige man uit Genemuiden, het niet voeren van de (volledige) administratie van de twee BV’s en het niet verstrekken van administratie aan de curator die het faillissement van een van de BV’s moest afwikkelen. Vandaag eiste het OM - in de rechtbank van Amsterdam - tegen beide verdachten gevangenisstraffen van 14 maanden (waarvan 5 maanden voorwaardelijk) tegen de 56-jarige man en 5 maanden en 3 weken (waarvan 2 maanden voorwaardelijk) tegen de 63-jarige man.

Aangifte door de curator
Begin 2018 maakte een curator melding van faillissementsfraude bij de FIOD. Het viel de curator op dat er een groot geldbedrag, ruim 80.000 euro, aan contanten was opgenomen en dat er 51 lease auto’s en een flinke hoeveelheid goederen op naam van een BV stonden maar nooit betaald waren en inmiddels niet meer terug te vinden. Daarnaast miste er een deel van de administratie en bleek een aantal jaarrekeningen vals te zijn.

Financiële schade bij crediteuren
Het OM verwijt de 56-jarige verdachte dat hij de jaarrekening over 2016 vervalste en met gebruikmaking daarvan op naam van een van de BV’s allerlei kostbare goederen zonder te betalen, bestelde. Waaronder 176 rijplaten, elektrische fietsen, een badkamer en een hoeveelheid elektronica. Hij lichtte drie leasebedrijven op door bij deze bedrijven in totaal 10 lease auto’s en een printer af te nemen zonder hiervoor te betalen. De goederen zijn niet meer teruggevonden. Deze verdachte schetste een oneerlijk beeld over zijn kredietwaardigheid via de valse jaarrekening bij de Kamer van Koophandel. Het benadelingsbedrag van de gedupeerde leveranciers is meer dan 400.000 euro. Het tekort in het faillissement is meer dan 2 miljoen euro. De 63-jarige verdachte heeft volgens het OM als katvanger gefungeerd.

Strafeis
Het OM eist 14 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar tegen de 56-jarige man. Tegen de 63-jarige man uit Genemuiden eist het OM een gevangenisstraf van 5 maanden en 3 weken, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De rechter doet over 21 dagen uitspraak.