RIJNMOND - Drie maaltijdbezorgers en een pizzeria werden afgelopen weekend overvallen op verschillende plekken in de regio. In alle gevallen gebruikten de daders een mes. De politie gaat er niet van uit dat het om dezelfde daders gaat, maar ziet het wel als een ‘wake-up call’ dat de donkere dagen weer beginnen. In die donkere maanden slaan overvallers vaker hun slag.


Eten laten bezorgen is gemeengoed geworden, en daarmee ook de toenemende stroom aan maaltijdbezorgers op hun scooters en fietsen. Ondanks het feit dat cashless door steeds meer ondernemers is ingevoerd, blijven de bezorgers kwetsbaar. Geen geld op zak? Dan “volstaan” de telefoon, de oortjes, desnoods de bestelling als buit. Niet zelden wordt er gedreigd met wapens of wordt er fysiek geweld gebruikt. Een trauma voor het leven voor de vaak jonge bezorger. Een pizzabezorger in Barendrecht werd zelfs al fietsend beroofd. De gelegenheid maakt vaak de dief.

Het overvallenteam van de politie-eenheid Rotterdam zag de zaken dit weekend binnenstromen. Het begon vrijdag met een overval op een pizzeria in Capelle aan den IJssel even na 20.00 uur, een uur later was het raak bij een pizzabezorger in Hoogvliet, anderhalf uur daarna was het raak in Gorinchem. Zondag werd een pizzabezorger in Barendrecht overvallen. De politie heeft al deze overvallen in onderzoek en komt graag in contact met getuigen. Ook roept het overvallenteam mensen op alert te zijn en verdachte situaties altijd te melden via 112.

Pizzeria Slotplein

Vrijdag 1 november 2019 om 20.08 uur liep de dader een pizzeria aan het Slotplein in Capelle aan den IJssel binnen. Hij klom op de balie aan de voorzijde van de zaak met een broodmes in zijn hand en zei dat hij geld wilde. Vervolgens deed hij een greep uit de kassa en vluchtte te voet.

Pizzabezorger Hoogvliet

Diezelfde avond omstreeks 20.45 uur stond een pizzabezorger even stil op de Karperstraat in Rotterdam. Het slachtoffer stond stil om te kijken waar hij zijn volgende bestelling moest gaan bezorgen. Vervolgens kwamen er twee jongens op het slachtoffer afgelopen. De jongens wilde geld hebben, waarop het slachtoffer antwoordde dat zij niet meer met contant geld op zak rijden. Een van de jongens liep naar de bak achterop de fiets van het slachtoffer en de andere jongen gaf het slachtoffer twee vuistslagen op zijn neus. De daders dreigden vervolgens dat zij hem zouden neersteken als hij de politie zou bellen. De daders hebben vervolgens de overige bestellingen uit de bak gehaald en zijn weggegaan in de richting van de Forelstraat. Het slachtoffer is zo snel mogelijk teruggefietst naar de pizzeria waar alsnog de politie is gebeld.

Maaltijdbezorger Gorinchem

Een maaltijdbezorger moest vrijdag 1 november een bestelling afleveren op de Weverstraat in Gorinchem. Het was net na half elf ’s avonds toen de bezorger voor de bewuste portiek stond en werd vastgepakt door een man. Een tweede man stompte de bezorger meerdere keren in zijn buik. De bezorger riep om hulp, maar kreeg nog meer stompen. Ook bedreigden de daders hem met een mes. Het slachtoffer is op de grond geschopt, zijn keel werd dichtgeknepen en vervolgens werd hij door beide daders meerdere keren geslagen. Zij voelden in de jas van het slachtoffer naar zijn portemonnee. Een getuige schoot te hulp door te roepen dat zij de politie ging bellen. Daarop vluchtten beide daders. Het slachtoffer bleef achter met snijwonden aan een hand die hij op had gelopen bij de worsteling.

Pizzabezorger Barendrecht

De bezorger fietste zondag 3 november even voor zes uur ’s avonds over de Walmolen in Barendrecht terug naar de zaak toen hij een scooter aan hoorde komen. Op de scooter zaten twee jonge mannen die naast het slachtoffer kwamen rijden. De passagier op de scooter had een mes in zijn hand en vroeg om geld. De bezorger gaf de portemonnee aan de man achterop de scooter. Ondertussen waren zij bij de Torenmolen aangekomen en zag het slachtoffer een man staan. Hij reed snel naar deze man toe voor hulp en op dat moment reden de daders weg.

Heeft u informatie?

Heeft u informatie over één van deze overvallen, bel dan alstublieft met het Regionaal Overvallen Team op 0900-8844 of laat uw tip achter op www.politie.nl. Blijft u liever anoniem, bel dan 0800-7000 of laat uw informatie achter op www.meldmisdaadanoniem.nl.