DORDRECHT - Een 73-jarige Dordtenaar is gisteren door de Haagse politierechter veroordeeld tot veertien dagen cel, conform de eis van het OM. Hij had in een Telegram-groep een filmpje geplaatst waarin premier Rutte, minister De Jonge en OMT-voorzitter Van Dissel werden getoond met een strop om hun nek. De politierechter oordeelde dat dit een strafbare bedreiging was en legde twee weken cel op.

Afgelopen mei plaatste de man volgens het OM in een Telegram-groep met duizenden leden een zelfgemaakte filmmontage. Daarin was onder meer te zien dat Jaap van Dissel, Hugo de Jonge en Mark Rutte werden getoond met een strop om hun nek. Aan het einde verscheen de tekst: “Eindelijk hun verdiende straf! Van harte gefeliciteerd, Joost en familie! Dit toekomstige cadeau is voor jouw!”

Op zitting bleek dat de man veel spijt had van de bedreiging. “Ik ben zo stom geweest om mee te gaan in die stroom van reacties. Ik ben te veel alleen en dan sla ik wegen in die niet goed voor me zijn. Achteraf gezien had ik dit nooit moeten doen.”

De politierechter had begrip voor de persoonlijke situatie van de verdachte. “Maar dit is echt een buitencategorie bedreiging. En ik ben het met de officier eens dat hier een gevangenisstraf op moet volgen.”

Hij veroordeelde de Dordtenaar tot veertien dagen cel, conform de eis van de officier. Omdat de man al zolang in voorarrest had gezeten, hoefde hij van de rechter niet meer terug de cel in. Hij maakte aan het einde nog zijn excuses richting Van Dissel aan de vertegenwoordigers van het RIVM die ook op zitting waren.